Руският президент Владимир Путин се срещна в сряда с лидерът на

...
Руският президент Владимир Путин се срещна в сряда с лидерът на
Коментари Харесай

Путин се среща с лидера на хунтата в Чад

Руският президент Владимир Путин се срещна в сряда с лидерът на Чад Махамат Идрис Деби в Кремъл , ухажвайки страна, която преди този момент поддържаше прозападна политика и отхвърли неотдавнашното нахлуване на Русия в района на Сахел в Африка, предава " Ройтерс ".

Русия се пробва да ограничи въздействието на Франция , някогашната колониална мощ в Западна Африка и Сахел, и да построи връзки със страни, които бяха разчувствани от вълна от преврати от 2020 година насам.

Деби управлява Чад от 2021 година, когато пое властта с прелом малко откакто татко му, дългогодишният президент Идрис Деби, беше погубен в борба против антиправителствени бунтовници. Първоначално хунтата даде обещание 18-месечен преход към избори, само че по-късно ги отсрочи до октомври тази година.

В къси телевизионни мнения Путин сподели, че Русия е удовлетворена, че Деби е нормализирала обстановката в страната и е подготвена да помогне по всевъзможен метод.

Според стенограма, оповестена на уеб страницата на Кремъл, Путин е споделил, че двете страни имат " велики благоприятни условия за развиване на нашите двустранни връзки " и че Москва ще удвои квотата за студенти от Чад, които учат в съветски университети.

Визитата на Деби идва седмица откакто министър председателят на Нигер, също назначен от хунта, посети Москва. Русия ухажва Нигер, откакто. смъкна прозападно държавно управление там.

В Нигер и Буркина Фасо превратите доведоха на власт военни държавни управления, които скъсаха с Франция и вместо това се обърнаха към Русия.
 Буркина Фасо разисква военно съдействие с съветска делегация
Буркина Фасо разисква военно съдействие с съветска делегация

Временния президент на Буркина Фасо Ибрахим Траоре беседва с съветския заместник-министър на защитата Юнус-Бек Евкуров

Чад обаче беше считан за дълготраен бастион на френското въздействие в Африка , като въздействието на Москва там беше доста по-ограничено, в сравнение с в нейните съседи.

Руското въздействие в някои страни, в това число в Мали и Централноафриканската република, в началото беше ръководено от московската наемническа формация " Вагнер ", водена от предприемача и бивш съдружник на Путин Евгений Пригожин.

Пригожин предишния август, два месеца откакто поведе Вагнер в, целящ свалянето на висшето военно управление на Русия. Той упрекна началниците на защитата, че са провалили военната акция на Русия в Украйна.

След гибелта на Пригожин Москва се насочи към вдишване на контрола над неговата мрежа в Африка, включвайки интервенциите на Вагнер в формалните си държавни структури.
 Песков разконспирира Зеленски - желал да бъде като Путин
Песков разконспирира Зеленски - желал да бъде като Путин

Претенциите на Украйна към съветски територии са опит да се замаскират проблемите на киевския режим
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР